Fizetős a parkolás, fizetős az autópálya, fizetős a tömegközlekedés – egy keletnémet tartományi képviselő javaslata szerint pedig a gyalogosátkelők használatáért is fizetni kellene. Utánajártunk, mit szólnak a budapestiek a külföldön nagy vitát kiváltó fizetős zebra ötletéhez.

Igazságos intézkedés vagy újabb sarc? Mennyit fizetnének az emberek a havibérletért? Ismeri-e a mangalicát, aki tudja, mi az az ódánhodó? Sokan felháborodtak, de a fizetőkapus rendszerrel biztosan elkerülhető lett volna a forgatás alatt bekövetkezett baleset!

 

Címkék: közlekedés biciklis közlekedésbiztonság zebra gyalogos baleset megelőzés díjfizetés berlini magyar tv istván kovács

A bejegyzés trackback címe:

https://berlinimagyartv.blog.hu/api/trackback/id/tr264339354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2012.03.26. 12:46:54

Magyarországon leginkább a zebrahasználatot kellene tanítani, az autósoknak is, hogy ott meg kell állni. Nálunk az ilyen tökönverős kapukat kikerülnék és a kocsik között kelnének át a gyalogosok.

fakezű1991 2012.03.26. 13:29:38

A lámpa nélküli zebránál az autós nem engedi el a gyalogost. A lámpás zebránál a gyalogos átmegy a piroson. Mindenkinek amit megérdemel.

paledi 2012.03.26. 13:44:01

Ez miért nem nekem jutott eszembe???? De lehetne az áruházi mozgólépcsők, irodai liftek, és mindenféle bejárati ajtók használatát is fizetősre változtatni! És ha még lenne néhány ötletem....

s 2012.03.26. 13:48:36

Fake.

Ha nem, akkor akasztás lámpavasra, baszki.

sanya64 2012.03.26. 13:50:30

sőt, ha egy gyalogos leül egy padra egy parkban, akár parkolási díjat is lehetne tőle szedni...
))

sanya64 2012.03.26. 14:18:29

minden gyalogosnak rendszámot is kell majd viselnie, hogy a rendőrsé kiküldhesse a csekket azoknak, akik túl gyorsan mennek...
)

Macropus Rufus 2012.03.26. 14:27:27

@fakezű1991: Solymáron szoktam többszőr keresztűl menni. Ott 1-2 zebra kivételével az összes kamerázva van. Természetesen úgy, hogy ako nem vak az láthatja is, hogy most a nagy tesó figyeli. Azóta valahogy sűrűbben állnak meg az átkelőnél.

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.26. 14:28:29

@fakezű1991: ez így egyszerűen nem igaz! A legtöbb esetben azért "nem engedik át" a gyalogost, mert ott töketlenkedik a járda szélén, mint aki vár valakire, ahelyett, hogy legalább jelezné, hogy ő most át akar menni Jelzés alatt értem, hogy pl. féktávon kívül lelépek az úttestre és nézem a közeledő autót, szemkontaktust keresve a sofőrrel. Ha így sem áll meg, akkor anyázok egy sort magamban, de ez nagyon ritka.

copass 2012.03.26. 14:30:43

kamerát a lámpás zebrához és frankón lefotózni aki átmegy rajta pirosnál.
mer a bringás,gyalogós,autós is átmegy, mer barom.mer.

Reggie 2012.03.26. 14:41:28

Szerintem modositani kene egy kicsit. A zebraval az a baj, hogy osszevissza szallingoznak at a gyalogosok, igy sokszor indokolatlanul feltartjak a forgalmat. 1-1 ember miatt. Inkabb azt kene csinalni, hogy egy atkeleshez 1000Ft-ot kell osszegyujteni az osszes varakozo gyalogosnak. Igy csoportokban kelnenek at. Termeszetesen akinek surgos es azt szeretne, hogy csak omiatta alljon meg a forgalom, az egyedul becsengetheti az ezrest. A gyer forgalmu idoszakokban pedig megnovelt idokozonkent, mondjuk 10 percenkent magatol is zoldet adna, mindenfele fizetes nelkul.

Macropus Rufus 2012.03.26. 15:27:47

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: a KRESZ szerint úgy kell a zebrát megközelíteni, hogy ha a gyalogos lelép te meg tudjál állni. Honnan a gyíkból tudja a szerencsétlen, hogy mennyivel jönn a kocsi? 40-el v. 50-el? Neki nem ez a kötelessége.
A KRESZ egyértelmű: a zebrán a gyalogosnak van eslőbsége, és nincs féktávolság, hiszen úgy kell eleve közelítened, hogy bármikor bárki körálnézés nélkűl átmehet elötted. Amikor a gyalokos rálép a zebrára onnantól az járdának minősűl. Mióta kell a járdán közelekőnek jeleznie bárkinek is, hogy ő ott közelekdik? :o
Természetesen lehet érveket felsorakoztatni, gy.k. a zebrán gázolást nincs az az ügyvéd aki ki tudná magyarázni. Enniy. A szabály az szabály. És nem kell nekik integetni meg ilyesmi.

Viszont abban igazad van, hogy sok egyorrú ott áll a zebránál és dumál. Na azokta én is leverném, de nagyon.
Mert miért nem tud 2m-el beljebb dumálnni? Ezt hívják közlekedési morálnak. Mindenki leszarja a szabályokat. Aztán ha gond van, akkor jönn a sírás

Anders Behring Breivik 2012.03.26. 15:35:13

Jo otlet, de azert nem tokeletes. Jegyrendszert kene bevezetni. Mert oke, hogy valaki fizet erte, hogy atmenjen, de akkor is korlatozni kene a maximalis atkelesek szamat. Peldaul hetente adnanak 10-et, es ha ezt elhasznalta, akkor a jovo hetig ott marad ahol van. Vagy pedig negyzetesen novekedjen a zebrahasznalat dija. Az elso 1 ft, a masodik 4 ft, a harmadik 9 ft es igy tovabb, a 20. atkeles mar 400-ba kerulne.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.03.26. 15:37:42

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: Ha ott töketlenkedik a zebránál, akkor akár tetszik, akár nem, meg kell állni, mert nem tudhatod, hogy le fog-e lépni.

ex-dr. vuk 2012.03.26. 15:47:06

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp:
ha te egy foutra ki akarsz kanyarodni, akkor megvarod, hogy az autos jelzi-e, hogy at akar-e menni a keresztezodesen (pl. integet mosolyogva, vagy kikop egyet az ablakon)? Es ha nem jelzi, akkor kihajtasz ele?

Nezelodik valamire varva. Pontosan: nezi, hogy lesz-e olyan autos, aki nem akarja elgazolni annak ellenere, hogy elsobbsege van...
azert "toketlenkedik", mert meg van felemlitve.
Kvizkerdes: autos megy 70-nel a zebra fele, szamitanom kell-e arra, hogy megadja a zebran athaladonak az elsobbseget vagy sem? (3 pont)

ex-dr. vuk 2012.03.26. 15:50:21

@Macropus Rufus: "a zebrán gázolást nincs az az ügyvéd aki ki tudná magyarázni"

Sajnos de. En azon lepodok meg mindig, amikor mondjak a statisztikat, hogy zebran gazolasok 36%-aban a gyalogos a felelos... Hogy az istenbe??? Nem ertem. En ertem, hogy mondjuk legjobb szandek ellenere is van olyan hulye aki a 25-te gurulo auto ele veti magat takarasbol, na de 36%?... El nem tudom kepzelni.

dukeekud 2012.03.26. 15:51:18

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: "legtöbb esetben azért "nem engedik át" a gyalogost, mert ott töketlenkedik a járda szélén, "

Bazdmeg, a legtöbb esetben a gyalogos azért nem mer elindulni, mert tudja, hogy a hozzád hasonló parasztok akkor sem állnak meg, ha piros lámpát kapnak.
És bazdmeg, nincs olyan, hogy féktávolság, neked úgy kellene megközelíteni a gyalogátkelőt, hogy minden körülmények között megtudjál állni, akkor is, ha valaki ejtőernyővel érkezik a zebrára.

ex-dr. vuk 2012.03.26. 15:56:47

@dukeekud: ahah azert az ejtoernyos dolog tulzas, de ha oldalrol gyalogos jon akkor meg kell tudni allni, akarmi van.

a rendorseg is fasz, elintezik annyival, hogy "a gyalogos a hibas mert fektavolsagon belul lepett le"... mivan???

Kotkodus 2012.03.26. 16:06:36

energiamegtakarítás és levegőszennyezési szempontból nem logikus a gyalogos mindenekfeletti elsőbbsége a zebrán.

ha csak 1-2 autót kell kivárni, jobb, ha a gyalogos vár 5-10 mpet a zebránál... és ezt gyalogosként mondom!

Reggie 2012.03.26. 16:10:17

@vuk_: "(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."

Valoszinuleg ezert. Leginkabb a legutolso variacora tippelek, mint elofordulo problema.

2012.03.26. 16:24:09

@sanya64: A rendszám az nem oké, de pár gyalogosnak az autók között futkosva a zebrán biztosan sikerül vonalkódot nyomtatni a fehérneműre. :)

Macropus Rufus 2012.03.26. 16:26:34

@vuk_: hát ez igazán hülye ország :o
a gyalogos hogy a fenébe lehet hibás ott ahhol neki van elsőbsége???
Abszurdisztán ez keményen Abszurdisztán
:(((

Macropus Rufus 2012.03.26. 16:30:48

@Reggie: ez nem a zebrán való átkelésre vonatkozik, hanem az úttesten való átkelésre. A zebárn mindíg a gyalogosnak van elsőbsége.

Ez meg az autósokra vonatkozó szabály:
4) A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten
a) villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között áthaladó gyalogosok, a menetrend szerint közlekedő járművek megállóhelyéről az úttestre lelépő gyalogosok, az autóbuszra felszálló és arról leszálló gyermekek, továbbá
b) egyedül vagy csoportosan haladó (áthaladó) gyermekek, a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására."

Reggie 2012.03.26. 16:43:32

@Macropus Rufus: Es akkor legifolyoson megy at? Ez vonatkozik a zebrara is.

A kresz vegerol:
"c) Úttest: az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része."

Ugye ezt keresztezi a gyalogos.

21. paragrafus:
"(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs..."

Tehat a gyalogosatkelovel az uttesten halad at, igy ez a bekezdes a gyalogosatkelo hasznalatara is vonatkozik.

A jarmuvezetokre azert vannak tovabbi szabalyok is, mint pl:
"43. § (2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

Tehat, ha mar a jarmuvezeto megkezdte a zebran valo athaladast az mar mas szituacio, csak az elsobbsegadasi kotelezettsegenek kell eleget tennie. A gyalogosnak viszont nem szabad varatlanul lelepnie, mert erre nem kell szamitani a jarmuvezetonek.
Azaz peldaul a gyalogos az uttal parhuzamosan kozlekedik, es elhagyja a zebra elejet, majd a kozepet es egy hirtelen fordulattal 90-ot fordulva lelep a zebrara, akkor szabalytalan es erre a jarmuvezetonek nem kell szamitania, itt egyertelmuen a gyalogos a hibas, hiaba van zebra.

Macropus Rufus 2012.03.26. 16:52:38

Kevered.
A zebrán autómatikusan elsőbsége van.
Ha viszont nem a kijelőlt átkelőn megy át akkor a KRESZ-ben leírt átkelésre vonatkozó szabályok lépnek életbe.
Ezt 1xüen lehet ellenőrzini: zebrán kell gázolni meg zebra után 100m-rel. Egyből kiderűl melyikben is volt igaza a sofőrnek ;)

"Tehat, ha mar a jarmuvezeto megkezdte a zebran valo athaladast az mar mas szituacio, "
de ugye ezt kizárja, hogy úgy kell közelíteni ha a user belép a zebrára meg tudjál álni, neked mint autós soha nem lesz elsőbséged a zebrán a gyalogossal szemben. Hidd el.
Ha így lenne akkor pl. a zebrán halálra gázolt öreg lenne a hibás és nem a motoros aki ugye már megkezdte az áthaladást a zebrán amikor gázolt.
Ez nem így van.
Ennél vitzesebb érv volt az amikor azt mondta egy blogon a motor (aztán sok biciklis is), hogy egynyomon halad jármű előzhet(!!!) jobbról. Ezen a szinvolnalon van a KRESSZ ismerete.

De nem vitázok már ezen megyek haza.

peace

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.03.26. 16:56:19

@Reggie: Szerintem alapvetően rosszul van megfogalmazva a szabály. A gyalogosnak nem szabad hirtelen lelépnie, az autósnak viszont úgy kell megközelítenie, hogy akár erre is felkészüljön.

Kicsit olyan, mint amikor végig le van védve mackósajttal egy út, de ha nem vagy arra ismerős, neked kell sasolnod, hogy mi a helyzet, mert nem jelzi tábla, hogy főútvonalon mész.

Reggie 2012.03.26. 17:08:28

@Macropus Rufus: Nem keverek semmit, te nem erted, hogy a gyalogosatkelohely az uttesten valo atkelesre kijelolt hely, igy ekkor is az uttesten halad at a gyalogos. Ezt irja a 21. § (5) bekezdes is. Es igen, a zebran automatikusan elsobbsege van, ha az atkelest szabalyosan hajtja vegre. Ugyanis erre kell szamitania a jarmuvezetonek.

Hogy ertsed, mondok egy peldat: ha a ejszaka a foutvonalon kozlekedo kivilagitatlan auto ele kikanyarodik egy mellekutrol egy auto, es karambol lesz belole, akkor a kivilagitatlan auto lesz a felelos, hiaba neki van elsobbsege, mert az elsobbsegre kotelezettnek nem kell arra szamitania, hogy kivilagitatlan jarmunek is elsobbseget kell adnia. Ugyan igy van ez a megteveszto/varatlanul a zebrara lelepo gyalogossal is.

"de ugye ezt kizárja, hogy úgy kell közelíteni ha a user belép a zebrára meg tudjál álni, neked mint"
Elvileg kizarja, viszont vannak rohadt szeles zebrak, mint pl. a vamhazkoruton. Ilyen helyeken elofordulhat, hogy mar reg rahajtott a jarmu a zebrara, mikor megjelenik egy gyalogos, aki kozeleben sem volt a zebranak, vagy nem mutatott athaladasi szandekot(pl. nem a zebra fele kozeledett). Itt nyilvan nincsen ertelme beszelni a zebra elotti megallasrol, mert mar nem a zebra elott van a jarmu. Ekkor is elsobbseget kell adnia, viszont a gyalogos nem tevesztheti meg es nem lephet le varatlanul.

Reggie 2012.03.26. 17:13:58

@Fue: Szerintem is. Ott reszletes, ahol nem kene es a hetkoznap rendszeresen elofordulo szituaciok hianyoznak, mint pl. amit az elozo kommentem vegen is irtam peldanak.

ex-dr. vuk 2012.03.26. 19:20:33

@Reggie: igen tisztaban vagyok vele, hogy erre hivatkozva szoktak az autosok mindent es mindenkit leszarva 70-nel athuzni a zebran. nagyon jol ismerem az erveked hidd el.
Ha egyenes vonalu egyenletes mozgassal ramegyek a zebrara az nem lehet "megzavaro", es az emlitett paragrafus nem irhatja felul az elsobbsegadasi kotelezettseget.

Reggie 2012.03.26. 19:53:38

@vuk_: Nem mondtam, hogy az egyenesen toreno athaladas nem "megzavaro", hanem azt, hogy a hirtelen fordulva torteno atkeles, stb. az.

Amit csinalsz szalmabab ervelesnek hivjak. Ejnye bejnye.

Reggie 2012.03.26. 19:54:10

@Reggie: nem "megzavaro" -> "megzavaro", elszurtam az atszerkesztest.

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.26. 21:45:32

@dukeekud: nézd, én sem foglalkoztam anyád kurválkodásával, légy oly kedves, te is tartsd meg magadnak a személyeskedést!

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.26. 21:50:45

@vuk_: főútra (ha nagy forgalmú) általában úgy szoktam kikanyarodni, hogy áttolom a biciklit a túloldalra.
De ha történetesen odaérek egy stop táblához és azt látom, hogy az utamat keresztező főútvonalon egy autó álldogál a kereszteződésnél és pl. villog az elakadás jelzője vagy nincs a sofőr a helyén, akkor nem fogom kivárni, míg végre hajlandó lesz elindulni. A kedves gyalogosok többsége meg egyszerűen áll a járda szélén és a testbeszédével jelzi, hogy elengedi a járműveket. Ezt pár éve direkt figyelem. Mondom: velem átlag hetente egyszer fordul elő, hogy nem engednek át, pedig mióta kénytelen voltam félretenni a bringát, szinte kizárólag gyalog járok (értsd: BKV-t is mellőzöm, egyéb járművem meg nincs)

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.26. 21:52:41

@Fue: szigorúan KRESZ szerint igazad van. De ha szigorúan vesszük a KRESZ-t, akkor kb. megáll a város forgalma, annyi a zebra. (ha jól emlékszem, valami olyan is szerepel benne, ami miatt akkor is lassítani kell a zebránál, ha az autósnak zöldje van, a gyalogosnak meg piros - de lehet, hogy rosszul emlékszem)

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.26. 21:53:59

@vuk_: pl. úgy, hogy féktávon belül lép le az autó elé, esetleg takarásból.

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.26. 21:56:38

@Macropus Rufus: ennyire hülye nem lehetsz... ("nincs féktávolság")
Menj, beszélgess el a fizika tanároddal! Én rohadtul utáltam a mechanikával foglalkozó részt, de ekkora ökörséget még én sem mernék leírni.

ex-dr. vuk 2012.03.28. 12:38:23

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: ha nem takarasbol egyenes vonalu egyenletes mozgassal ki tudtam menni fektavon belul, akkor vajon ki okozta a balesetet?

Nemetorszagban sem all a kozlekedes, pedig ott tenyleg szigoruan veszik a kreszt...

ex-dr. vuk 2012.03.28. 12:40:27

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: erdekes, hogy ezek a bameszkodo nezelodo emberek egybol megis at akarnak menni, amint megallok... nem furcsa?
A testbeszedevel azt jelzi, hogy fosik atmenni, mert az autosok szarnak bele az elsobbsegebe. Te mit tennel, ha 70-nel robognak el az autok es at akarsz menni? Kiirod egy tablara, hogy "at akarok kelni" es felmutatod? Ugyan mar.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.05.28. 00:44:10

úgy látom egyetlen ázsiai sem úszhatja meg a Manga-lica kérdést :)
süti beállítások módosítása